Het onderhouden van je planten, zowel binnen als buiten, kan een lonende ervaring zijn. Twee planten die veel aandacht verdienen zijn de olijfboom en de alocasia. In dit artikel bespreken we hoe je een olijfboom het beste kunt snoeien en geven we tips voor de verzorging van de alocasia, zodat je kunt genieten van gezonde en prachtige planten.

Olijfboom Snoeien: Gezonde Groei en Vorm

Het snoeien van een olijfboom is essentieel voor het bevorderen van een gezonde groei, het behouden van een mooie vorm en het maximaliseren van de vruchtproductie. Hier zijn enkele stappen en tips om je olijfboom effectief te snoeien.

Wanneer Snoeien?

De beste tijd om je olijfboom te snoeien is in het late voorjaar of het vroege najaar. Dit is wanneer de boom niet actief groeit, wat helpt om de snoeiwonden sneller te laten herstellen. Vermijd snoeien tijdens extreme temperaturen of vorstperiodes.

Gereedschap

Zorg ervoor dat je scherp en schoon snoeigereedschap gebruikt. Een scherpe snoeischaar of snoeizaag maakt preciezere sneden, wat de kans op schade en ziekten vermindert.

Basisprincipes van Snoeien

 1. Verwijder Dode of Zieke Takken: Begin met het verwijderen van alle dode, zieke of beschadigde takken. Dit helpt om de boom gezond te houden en voorkomt de verspreiding van ziekten.
 2. Verwijder Kruisende Takken: Snijd takken weg die elkaar kruisen of schuren. Dit voorkomt wonden en zorgt voor een betere luchtcirculatie binnen de boom.
 3. Open de Kroon: Snoei takken die naar binnen groeien om de kroon van de boom open te houden. Dit bevordert lichtpenetratie en luchtcirculatie, wat essentieel is voor een gezonde groei en vruchtproductie.
 4. Vorm en Structuur: Snoei de boom om een evenwichtige en esthetisch aantrekkelijke vorm te behouden. Dit kan variëren afhankelijk van of je een meer natuurlijke vorm of een specifieke vorm zoals een bol of kegel wilt.

Specifieke Tips voor Olijfbomen

 • Laag snoeien: Olijfbomen hebben de neiging om lage scheuten te produceren. Verwijder deze regelmatig om energie naar de hogere takken te sturen.
 • Vruchtdragende takken: Snoei niet te veel vruchtdragende takken tegelijk. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het verwijderen van oude takken en het behouden van takken die vruchten dragen.

Alocasia: Verzorging en Groei

Alocasia, ook bekend als olifantsoor, is een populaire kamerplant vanwege zijn opvallende bladeren en tropische uitstraling. Hier zijn enkele tips om je alocasia gezond en gelukkig te houden.

Licht en Plaatsing

Alocasia’s gedijen het beste in fel, indirect licht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden, terwijl te weinig licht de groei kan vertragen. Plaats je alocasia bij een raam met gefilterd licht of in een lichte kamer zonder direct zonlicht.

Water en Vochtigheid

 • Water: Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar niet drassig. Laat de bovenste centimeter van de grond licht opdrogen tussen de gietbeurten. Vermijd overbewatering, wat wortelrot kan veroorzaken.
 • Vochtigheid: Alocasia’s houden van een hoge luchtvochtigheid. Overweeg om een luchtbevochtiger te gebruiken, de plant regelmatig te besproeien of de pot op een schaal met vochtige kiezelstenen te plaatsen om de luchtvochtigheid te verhogen.

Temperatuur

Alocasia’s geven de voorkeur aan warme temperaturen tussen 18-25°C. Bescherm ze tegen koude tocht en plotselinge temperatuurschommelingen, omdat deze de plant kunnen schaden.

Voeding

Geef je alocasia tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) om de paar weken een gebalanceerde, vloeibare meststof. In de herfst en winter, wanneer de groei vertraagt, kun je minder vaak bemesten.

Pot en Verpotten

Alocasia’s houden van goed doorlatende grond. Een potmengsel voor kamerplanten met wat extra perliet of orchideeënaarde werkt goed. Verpot je alocasia om de één tot twee jaar of wanneer de plant te groot wordt voor zijn pot.

Probleemoplossing

 • Gele bladeren: Dit kan wijzen op overbewatering of te weinig licht. Controleer de watergift en zorg voor voldoende indirect licht.
 • Bruine randen: Dit kan een teken zijn van te lage luchtvochtigheid. Verhoog de luchtvochtigheid rondom de plant.
 • Plagen: Alocasia’s kunnen gevoelig zijn voor spintmijten en bladluizen. Controleer regelmatig op plagen en behandel ze met insectendodende zeep of neemolie.

Conclusie

Zowel het snoeien van je olijfboom als de verzorging van je alocasia kan uitdagend lijken, maar met de juiste kennis en zorg kun je genieten van gezonde en prachtige planten. Door je olijfboom op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien, bevorder je een gezonde groei en maximale vruchtproductie. Met de juiste licht-, water- en vochtigheidsomstandigheden zal je alocasia gedijen en je huis een tropische uitstraling geven. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat beide planten floreren en bijdragen aan de schoonheid van je tuin en huis.