Groene vingers hebben is mogelijk zonder dat je een expert hoeft te zijn. Planten hebben persoonlijkheden en het is leuk om erover te leren. Hier zijn 10 tips om planten in je tuin te kweken. Al deze planten kunnen worden gebruikt voor voedsel, decoratie of zelfs als geneeskrachtige kruiden. Het geheim van succesvol tuinieren is om planten te kiezen die winterhard zijn en aanpasbaar aan verschillende omgevingen. Dit zijn de planten die licht nodig hebben om in verschillende omgevingen te gedijen. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van planten die goed gedijen in lichte schaduw.

Bepaal voor het planten uw grondsoort en pH-waarde. Zware kleigrond kan moeilijk zijn om in te werken, maar het is mogelijk om in wat goed verteerde compost en mest te werken. Bodems die zanderig of kalkachtig zijn, hebben meer organische stof en een hogere pH-waarde nodig. Als de pH-waarde van uw grond te hoog is, kunt u zure compost kopen of verhoogde bedden bouwen. Wat je ook doet, vergeet niet om wat ruimte tussen de planten te laten om te groeien.

Er zijn honderden verschillende bloeiende planten. Probeer dianthus, lila, roos van Saron en lila. Als je van plan bent om planten in je tuin te kweken die het hele jaar door bloeien, kies dan voor vaste planten zoals lila, crabapple en Koreanspice viburnum. Loofbomen geven daarentegen structuur en kleur aan je landschap. Overweeg redbuds, die in het voorjaar bloeien en hartvormige bladeren hebben. Zoek ook naar rookbomen met trossen luchtige zaden en roodachtig gebladerte.

Het grondtype dat u in uw tuin heeft, is van invloed op de soorten planten die u kunt laten groeien. Verschillende soorten grond zijn geschikt voor verschillende soorten planten, en u moet deze eerst verbeteren voordat u gaat planten. Als uw grond bijvoorbeeld kleiachtig is, moet u deze mogelijk eerst verbeteren. Snijbiet daarentegen is een veelzijdige plant met een sponsachtige textuur. Het kan zowel warme als koude weersomstandigheden verdragen. De bladeren en stengels lijken op die van spinazie.

Als je een amateurtuinier bent, kun je een paar weken voor de laatste nachtvorst binnen beginnen met zaaien. Als u niet zeker weet wanneer de laatste nachtvorst in uw regio zal vallen, kunt u speciale grond kopen bij uw plaatselijke tuincentrum. U kunt de container op een zonnige vensterbank of onder kweeklampen plaatsen. Zaden moeten vochtig worden gehouden, maar niet drassig, omdat te veel water ervoor kan zorgen dat ze gaan rotten.

Groenten worden het best gekweekt bij koeler weer dan groenten die bij warm weer groeien. Als je op vakantie gaat, kun je kiezen voor koele seizoensplanten en groenten. Tomaten en courgettes groeien bijvoorbeeld het beste bij warm weer. Maar als je op reis bent, kun je die tijdens de koelere maanden van het jaar planten. Vergeet niet om je planten regelmatig water te geven en controleer ze dagelijks om er zeker van te zijn dat ze gezond groeien en fruit produceren.

Bereid je grond voor op planten. Als je planten met blote wortel plant, moet je ervoor zorgen dat de pot groot genoeg is voor hun wortels. Een ‘tijteken’ geeft de diepte van de plant aan wanneer deze eerder is geplant. Om het plantproces te vergemakkelijken, voegt u voor het planten een ruime hoeveelheid goed verteerde mest en organische mest toe aan de grond. Indien mogelijk kunt u ook enkele pluggen bij elkaar planten om het verplanten te vergemakkelijken.